Proiecte Program NUCLEU
PROGRAM NUCLEU 2023-2026
Cercetări în scopul selecției de linii și soiuri, dezvoltării de tehnologii, metode și soluții inovatoare în domeniul culturii cartofului (CTMSIC). Cod: PN 23 19 |
||||
Nr.
crt. |
Denumirea proiectului | Perioada de derulare | Faza, obiectiv și activități | Rezultate obținute |
Obiectivul 1: Selecția de linii și soiuri de cartof cu o înaltă capacitate de producție, cu o bună rezistență sau toleranțe la factori de stres biotici şi abiotici şi dezvoltarea de tehnici de producere și menținere a cartofului pentru sămânță și a materialului inițial de ameliorare. Cod obiectiv: PN 23 19 01
|
||||
1
|
PN 23 19 01 01 Cercetări privind creșterea performanțelor procesului de producere a minituberculilor de cartof prin utilizarea unui sistem aeroponic inteligent | 2023-2026 | Faza I: Elaborarea metodelor de laborator pentru devirozarea genotipurilor selecționate
Obiectivul fazei: Studiu și documentare; stabilirea soiurilor de cartof care vor fi studiate; elaborarea metodei de laborator pentru obținerea de soiuri libere de virus Activități: A 1.1. Studiu şi documentare; A 1.2. Stabilirea soiurilor de cartof care vor fi studiate; A 1.3. Elaborarea metodei de laborator pentru obținerea de soiuri libere de virus. |
– Studiu documentar privind evoluția suprafețelor (ha), producțiilor medii (t/ha) și totale (t) în perioada 2015 – 2020, la cultura cartofului; importanța producerii materialului biologic sănătos datorită scăderii continue a suprafețelor cultivate, respectiv a producțiilor obținute.
– Genotipurile care vor fi supuse diverselor studii din cadrul acestui proiect sunt soiuri românești, create la I.N.C.D.C.S.Z. Brașov: Azaria, Brașovia și Cosiana. – S-a elaborat metoda de laborator pentru obținerea materialului biologic liber de virusuri, folosind ca material donator exemplare bolnave, utilizând ca punct de pornire cultura meristematică. |
Faza II: Stabilirea soiurilor cartof care vor fi testate în sisteme aeroponice și inițierea culturilor de meristeme in vitro la soiurile selecționate în vederea devirozării
Obiectivul fazei: Stabilirea soiurilor cartof care vor fi testate în sisteme aeroponice și inițierea culturii meristematice, continuarea prelevării meristematice și determinarea procentuală a capacității de regenerare a meristemelor viabile pentru soiurile stabilite. Activități: A 2.1. Inițierea prelevării meristematice la soiurile stabilite pentru obținerea materialului biologic indemn de boli; A 2.2. Examinarea capacității de regenerare a meristemelor. |
– Au fost utilizate soiurile Azaria, Brașovia, Cosiana și Cezarina pentru obținerea materialului biologic indemn de boli și s-a inițiat prelevarea meristematică;
– Eliminarea virusurilor la cultura cartofului prezintă o mare importanță nu numai în producerea de material de înmulțire liber de virusuri, ci și în conservarea resurselor genetice valoroase; – S-a efectuat examinarea capacității de regenerare a meristemelor; – S-au realizat 9 subcultivări meristematice; la cea de a IX-a subcultivare s-a observat, la soiul Brașovia cel mai scăzut procent de regenerare meristematică (16,97%). Soiul Cezarina a prezentat cea mai ridicată capacitate de regenerare meristematică (27,65%), urmat de soiul Cosiana (25,28%).
|
|||
Faza III: Analiza imunologică de laborator a soiurilor / liniilor selecționate
Obiectivul fazei: subcultivarea meristemelor și analiza imunologică a plantulelor dezvoltate. Activități: A 3.1. Subcultivarea meristemelor în scopul dezvoltării plantulelor; A 3.2. Analiza imunologică a plantulelor soiurilor selecţionate. |
S-a efectuat examinarea capacității de regenerare a meristemelor.
Au fost realizate 12 subcultivări ale meristemelor la interval de 30 de zile. La ultima subcultivare regenerarea meristematică a fost de 20.83% soiul Azaria, 12.15% soiul Cosiana, 13.39% soiul Brasovia și 22.89% soiul Cezarina. Analiza imunologică a soiurilor selecționate: – s-au obținut 5 clone din Azaria; – s-au obținut 3 clone din Brasovia; – s-au obținut 5 clone din Cosiana; – s-au obținut 9 clone din Cezarina. |
|||
Faza IV: Multiplicarea rapidă a materialului biologic
Obiectivul fazei: Multiplicarea rapidă a materialului biologic. Evaluarea in vitro a evoluției plantulelor sub influența diferitelor combinații hormonale. Activități: A 4.1. Multiplicarea materialului devirozat in vitro; A 4.2. Efectuarea observațiilor și determinărilor asupra comportării soiurilor de cartof experimentate in vitro; A 4.3. Elaborarea studiului documentar despre cultura aeroponică.
|
Cele patru soiuri libere de virus au fost multiplicate in vitro.
Soiul Brașovia a prezentat cel mai mare coeficient de multiplicare in vitro. Plantulele celor patru soiuri libere de virus au fost multiplicate in vitro pe mediu de cultură cu diferiți hormoni de creștere. S-au aplicat 2 scheme de combinații cu regulatori de creștere. Studiul cu diverse combinații hormonale s-a realizat pentru a optimiza cea mai bună combinație de regulatori de creștere pentru multiplicarea soiurilor stabilite. Fiecare soi de cartof a răspuns diferit in vitro pentru parametrii analizați, la diferite niveluri de tratament. Diseminarea rezultatelor din cadrul proiectului: – Au fost publicate 2 articole în reviste indexate ISI: The effect of antiviral treatments for in vitro potato culture on the growth and development of plantlets and on the elimination of the Potato Virus S, autori: Andreea Tican, Mihaela Cioloca, Monica Popa, în revista: Scientific Papers Series A. Agronomy și Preliminary results regarding the evolution of small potato meristematic explants (0.1-0.2 mm), autori: Andreea Tican, Mihaela Cioloca, Monica Popa, în revista: Scientific Papers. Series B. Horticulture, ISSN 2285-5653); – Participarea cu lucrarea Study regarding the height of potato plants developed in various culture systems and different substrates, autori: Andreea TICAN, Mihaela CIOLOCA, Carmen CHELMEA la Simpozionul de Agricultură și Inginerie Alimentară din cadrul Congresului Științific Internațional LIFE SCIENCES TODAY FOR TOMORROW, Secțiunea SOIL, WATER AND AGRICULTURE TECHNOLOGIES, 24-25 October 2024; – Publicare articol BDI Study regarding the development of potato plants in an aeroponic system, autori: Andreea TICAN, Mihaela CIOLOCA, Carmen CHELMEA, Monica POPA, Maria ȘTEFAN în revista: Științele Vieții, Vasile Goldiș, Arad. |
|||
Faza V: Înființarea culturii aeroponice și plantarea materialului biologic în sistem aeroponic
Obiectivul fazei: Înființarea culturii aeroponice și plantarea materialului biologic în sistem aeroponic. Activități: A 5.1. Pregătirea sistemelor aeroponice cu un control automatizat al principalilor parametri; A 5.2. Plantarea materialului biologic obținut in vitro în sisteme aeroponice.
|
S-a instalat sistemul aeroponic în condiții artificiale, special conceput pentru cultura cartofului.
Soiurile Brașovia și Cosiana s-au dezvoltat cel mai bine, formând plante cu indici de vegetație cu valori superioare. S-au efectuat acțiuni de diseminare a rezultatelor cercetărilor prin: – Publicarea unui articol în revista Romanian Agricultural Research, indexată Web of Science Core Collection: Science Citation Index Expanded, Factor de impact/2024: 0,9; – Participarea la Conferinţa Agriculture for Life, Life for Agriculture 5-7 iunie 2025 cu două lucrări prezentate poster care au cuprins rezultate din fazele anterioare (Faza 4.1 și Faza 4.2/2024); lucră și trimiterea spre publicare a două articole în reviste indexate Web of Science Core Collection: ESCI (Scientific Papers-Series A-Agronomy şi Scientific Papers-Series B-Horticulture); – Prezentarea lucrării Obținerea minituberculilor de cartof prin utilizarea metodei de multiplicare in vitro, intervenient: Andreea Tican, în cadrul mesei rotunde din 29.04.2025 cu tema: Micropropagare in vitro la cultura cartofului – obținerea de sămânță liberă de viroze și boli de carantină. |
|||
2 | PN 23 19 01 02 Cercetări privind rezistența / toleranța unor soiuri românești de cartof la principalele virusuri cu potential dăunător ridicat în condițiile schimbărilor climatice | 2023-2026 | Faza I: Elaborarea studiului documentar, modelului experimental și inițierea cercetărilor
Obiectivul fazei: Elaborarea unor studii documentare privind patogenii studiați, stadiul actual al cercetărilor privind metodele de combatere a acestor patogeni, materialul biologic supus testelor experimentale și evaluarea condițiilor pedoclimatice din zona de testare; Stabilirea modelului experimental. Activități: 1.1. Stabilirea variantelor experimentale, alegerea materialului biologic; 1.2. Achiziție date pedoclimatice, date referitoare la virusurile la care se face referire în proiect, simptome, potențial dăunător, vectori; 1.3. Efectuare teste virotice la probe prelevate din tuberculi şi colți, selecție material biologic; 1.4. Organizarea si realizarea experiențelor de estimare a rezistenței/toleranței virotice în câmp și seră (anul 1). |
– A fost elaborat un studiu documentar cu date bibliografice referitoare la patogenii studiați în cadrul proiectului, metodele de combatere, condițiile pedoclimatice din zona în care vor fi amplasate experiențele;
– A fost elaborat designul experimental și s-a ales (pe baza rezistențelor/toleranțelor diferite la patogenii studiați), materialul biologic necesar pentru realizarea experiențelor; – A fost testat (DAS ELISA, metoda din colți) materialul biologic care va fi plantat. – A fost finalizată faza 1 a proiectului, prin realizarea activităților propuse, sintetizarea rezultatelor şi întocmirea raportului de cercetare in extenso în care sunt incluse: – Studii documentare cu date bibliografice referitoare la patogenii studiați în cadrul proiectului, metodele de combatere, condițiile pedoclimatice din zona în care vor fi amplasate experiențele, date referitoare la materialul biologic ales pentru a fi testat în etapele viitoare; – Detalierea modelului experimental. |
Faza II: Evaluarea infecțiilor virotice la materialul testat anul 1
Obiectivul fazei: Testarea virotică (pentru PLRV, PVY, PVA, PVX, PVS și PVM) a materialului biologic din experiențele înființate în loturile experimentale și seră, estimarea gradului de rezistență virotică a acestuia, recoltarea și bonitarea materialului, monitorizare date pedoclimatice Activități: A 2.1. Monitorizare vectori si date pedoclimatice anul 1; A.2.2. Teste virotice la genotipurile cultivate în câmp și seră (probe prelevate din frunze); A 2.2. Recoltarea și bonitarea materialului biologic din câmp și seră (anul1).
|
– Au fost efectuate 2388 teste virotice (cu suc extras din frunze) pentru principalele virusuri ale cartofului PLRV, PVY, PVX, PVS, PVM, PVA, materialul testat fiind prelevat din câmp (1506 teste =1260 din loturi experimentale cu infectori + 150 din lotul de la ameliorare + 96 infectori) și din experiențele înființate în seră (882 teste= 756 teste probe prelevate din plante soiurile analizate + 126 teste controale pozitive infectori);
– Clasificarea preliminară a genotipurilor studiate în funcție de rezistența la infecția virotică s-a realizat în condiții de seră, iar testarea rezistenței la infecții PLRV s-a efectuat doar în condiții de câmp, deoarece acest virus se transmite doar prin afide; – Pentru evaluarea preliminară a rezistenței la infecția virotică a materialului biologic analizat în condiții de câmp și seră anul 1, s-au acordat note de rezistență (respectiv utilizând 9 clase), iar încadrarea materialelor în aceste clase s-a realizat pe baza observațiilor efectuate și a procentului de infecție virotică estimat în timpul perioadei de vegetație; – A fost realizată monitorizarea, abundența şi structura populațiilor de afide vectoare din loturile experimentale; – Datele climatice specifice au fost colectate în vederea stabilirii ulterioare a corelațiilor cu rezultatele obținute în anul 1 al proiectului. |
|||
Faza III: Organizare experiențe în câmp și seră an 2 și testare tuberculi prelevați din anul 1
Obiectivul fazei Testarea virotică (pentru PLRV, PVY, PVA, PVX, PVS și PVM) a materialului biologic recoltat din experiențele înființate în loturile experimentale și seră în anul 1, înființare loturi experimentale în câmp și experiențe în seră anul 2. Activități: 3.1. Efectuare teste virotice la probe prelevate din tuberculi și colți (material recoltat în anul 2023); 3.2. Organizarea si realizarea experientelor de estimare a rezistenței/toleranței virotice în câmp și seră (anul 2). |
– Au fost efectuate 2669 teste virotice (cu suc extras din colți, tuberculi) pentru principalele virusuri ale cartofului PLRV, PVY, PVX, PVS, PVM, PVA, materialul testat provenind din tuberculi recoltați în anul 1 din câmp (1686 teste =1440 din lotul experimental cu infectori + 150 din lotul de la ameliorare + 96 infectori) și din experiențele înființate în seră (983 teste= 857 teste probe prelevate din tuberculi la soiurile analizate + 126 teste controale pozitive infectori);
– Au fost înființate experiențele în câmp (lot cu infectori, lot cu linii de ameliorare) și în seră, urmând ca în etapa viitoare să se efectueze teste virotice la probe prelevate din frunze; – A fost inițiată activitatea de monitorizare a populațiilor de afide vectoare din loturile experimentale; – Au fost colectate date climatice specifice în vederea stabilirii ulterioare a corelațiilor cu rezultatele obținute în anul 2 al proiectului. |
|||
Faza IV: Evaluarea infecțiilor virotice la materialul testat anul 2.
Obiectivul fazei Testarea virotică (pentru PLRV, PVY, PVA, PVX, PVS și PVM) a materialului biologic din experiențele înființate în loturile experimentale, estimarea gradului de rezistență virotică a acestuia, clasificarea preliminară a genotiurilor testate, recoltarea și bonitarea materialului, monitorizare date pedoclimatice Activități: 4.1 Teste virotice la genotipurile cultivate în câmp și seră (probe prelevate din frunze); 4.2. Recoltarea, bonitarea materialului și evaluarea rezistenței la infecția virotică a genotipurilor (anul 2); 4.3. Monitorizare vectori si date pedoclimatice anul 2.
|
– Au fost efectuate 1506 teste virotice (cu suc extras din frunze) pentru principalele virusuri ale cartofului PLRV, PVY, PVX, PVS, PVM, PVA, materialul testat fiind prelevat din câmp (1506 teste =1260 din loturi experimentale cu infectori + 150 din lotul de la ameliorare + 96 infectori).
– Clasificarea preliminară a genotipurilor studiate în funcție de rezistența la infecția virotică s-a realizat în condițiile experimentale ale primilor doi ani, iar testarea rezistenței la infecții PLRV s-a efectuat doar în condiții de câmp, deoarece acest virus se transmite doar prin afide. – Pentru evaluarea preliminară a rezistenței la infecția virotică a materialului biologic analizat în condiții de câmp și seră anul 2, s-au acordat note de rezistență (respectiv utilizând 9 clase), iar încadrarea materialelor în aceste clase s-a realizat pe baza observațiilor efectuate și a procentului de infecție virotică estimat în timpul perioadei de vegetație. – S-a efectuat o caracterizare și clasificare preliminară a genotipurilor studiate în funcție datele (procent de infecție virotică, număr plante virozate) obținute în condițiile experimentale ale primilor doi ani ai proiectului. – Datele climatice specifice au fost colectate în vederea stabilirii ulterioare a corelațiilor cu rezultatele obținute în anul 2 al proiectului. – Au fost efectuate 882 teste virotice (cu suc extras din frunze) pentru principalele virusuri ale cartofului PLRV, PVY, PVX, PVS, PVM, PVA, (882 teste = 756 teste probe prelevate din plante soiurile analizate + 126 teste controale pozitive infectori). – Clasificarea preliminară a genotipurilor studiate în funcție de rezistența la infecția virotică s-a realizat în condițiile de seră, iar testarea rezistenței la infecții PLRV s-a efectuat doar în condiții de câmp, deoarece acest virus se transmite doar prin afide. – Pentru evaluarea preliminară a rezistenței la infecția virotică a materialului biologic analizat în condiții de seră anul 2, s-au urmărit periodic simptomele foliare apărute după inocularea plantelor cu virusurile studiate, iar încadrarea genotipurilor în clase de rezistență s-a realizat pe baza observațiilor efectuate și a procentului de infecție virotică estimat în timpul perioadei de vegetație. – S-a efectuat o caracterizare preliminară a genotipurilor studiate în funcție datele experimentale obținute în condițiile de seră (procent de infecție virotică, număr plante virozate) și în funcție de simptomele induse plantelor după inocularea virotică a materialului biologic. |
|||
Faza V: Organizare loturi experimentale an 3 și testare tuberculi prelevați din anul 2
Obiectivul fazei Testarea virotică (pentru PLRV, PVY, PVA, PVX, PVS și PVM) a materialului biologic recoltat din experiențele înființate în loturile experimentale și seră în anul 2, înființare loturi experimentale în câmp și experiențe în seră anul 3. Activități: 5.1 Efectuare teste virotice la probe prelevate din tuberculi și colți material recoltat în anul 2024; 5.2 Organizarea si realizarea experiențelor în câmp (spații protejate) si în seră (anul 3).
|
– Rezultatele testelor virotice efectuate la tuberculi au evidențiat faptul că soiurile Ervant, Christian, Cezarina, Castrum, Brașovia și Asinaria au avut o rată de infecție virotică scăzută în experiențele din câmp, fiind clasificate ca foarte rezistente la toate virusurile testate.
– Testarea virotică a materialului recoltat în anul 2 al proiectului (probe din tuberculi) a evidențiat faptul că atât în cazul probelor din lotul experimental cu infectori, cât și al celor din experiențele realizate în seră, tuberculii din soiurile Ervant, Christian, Cezarina, Castrum, Brașovia și Asinaria au prezentat cele mai scăzute procente de infecție virotică, în timp ce tuberculii din soiurile Foresta și Cosiana au înregistrat procentele cele mai ridicate de infecție virotică) – Referitor la materialul recoltat în anul 2, experiența organizată în câmp deschis, lotul fără infectori înființat cu material de ameliorare creat la Brașov, cea mai mică rată de infectare virotică au avut-o probele (tuberculi) din liniile de ameliorare 22-1941/8, 19-1976/7 (actual soiul Amural) și 22-1939/2. – Liniile de ameliorare 22-1941/8 și 22-1939/2 s-au remarcat prin absența infecțiilor PVY atât la tuberculii recoltați din experiențele înființate în seră, cât și la cei recoltați din seră, iar cel mai mic procent de infecții virotice a fost înregistrat la probele din linia de ameliorare 22-1939/2, la această linie fiind identificate doar probe pozitive PVM. – Rezultatele obținute sunt preliminare, testele virotice vor fi continuate în etapele viitoare ale proiectului. – În cadrul fazei 5 au fost înființate experiențe în seră și câmp, fiind plantați tuberculi din următoarele soiuri Sarmis, Foresta, Sevastia, Braşovia, Castrum, Marvis, Azaria, Cosiana, Cezarina şi Ervant, Christian, Roclas, Ultra, Darilena, Asinaria, Amural (linia 19-1876/7), Postăvaru (linia 21-1901/7), Coradia (linia 21-1895/1) (create la INCDCSZ Bv) și Blue Congo și liniile de ameliorare 22-1939/2 și 22-1941/8 – Au fost elaborate articole științifice în vederea diseminării rezultatelor preliminare ale proiectului. |
|||
Obiectivul 2: Dezvoltarea de tehnologii agricole sustenabile și de precizie în cultura cartofului în vederea eficientizării economice în contextul schimbărilor climatice și a crizei economice mondiale și optimizarea metodologiilor specifice de control al calității cartofului pe scopuri de folosință. Cod obiectiv: PN 23 19 02 |
||||
3 | PN 23 19 02 01 Cercetări privind optimizarea metodologiei de evaluare a parametrilor de calitate la cartof în vederea îmbunătăţirii criteriilor de selecţie în procesele de ameliorare genetică şi experimentare a tehnologiilor de cultură | 2023-2026 | Faza I: Studiu privind stadiul actual al cercetărilor privind metodele de analiză a calității fizice, tehnologice, culinare și nutritive a cartofului
Obiectivul fazei: elaborarea studiului documentar privind importanța determinării parametrilor de calitate ai tuberculilor de cartof Activități: 1.1. Documentare științifică privind importanța determinării parametrilor de calitate a cartofului; 1.2. Stabilirea liniilor de ameliorare ce vor fi supuse analizelor de calitate; 1.3. Stabilirea soiurilor de cartof ce vor fi supuse analizelor de calitate; 1.4. Diseminarea rezultatelor |
– A fost elaborat un studiu documentar privind importanța determinării parametrilor de calitate ai tuberculilor de cartof și un studiu privind metodele actuale de determinare a calității, fizice, tehnologice, culinare și nutritive, a cartofului.
– Pentru elaborarea studiului a fost consultat un număr de 62 de lucrări științifice și alte materiale bibliografice în domeniul culturii, procesării și asigurării calității cartofului. – În vederea asigurării materialului biologic de studiu necesar pentru desfășurarea următoarelor activități ale proiectului au fost stabilite liniile de ameliorare cuprinse în programul de ameliorare al INCDCSZ Brașov ce vor fi supuse analizelor de calitate fizică prevăzute a fi realizate în faza a doua a proiectului. – Au fost stabilite și soiurile de cartof care vor fi cultivare în aceleași condiții agrotehnice și care vor fi folosite ca material de studiu în determinările privind calitatea fizică a tuberculilor de cartof. – A fost publicat în Revista Cartoful în România, volumul 32, articolul “Despre calitatea cartofului – produs alimentar de bază” |
Faza II: Stabilirea parametrilor de calitate fizică a tuberculilor de cartof pe criterii de folosință și a metodelor de determinare/apreciere a acestora
Obiectivul fazei: stabilirea parametrilor de calitate fizică a tuberculilor de cartof pe criterii de folosință și a metodelor de determinare/apreciere a acestora. Activități: 2.1. Identificarea parametrilor și metodelor de determinare/apreciere a calității fizice a cartofilor; 2.2. Efectuarea analizelor de calitate fizică după recoltarea liniilor și soiurilor de cartof; 2.3. Diseminarea rezultatelor. |
– Au fost identificați parametrii și metodele de determinare/apreciere a parametrilor calității fizice a cartofilor.
– Au fost efectuate analize de calitate fizică a liniilor, soiurilor și variantelor de fertilizare la sol utilizând metodele identificate pentru determinare/apreciere a caracteristicilor de calitate fizică ale tuberculilor de cartof. – A fost realizată o broșură privind calitatea fizică a tuberculilor de cartof și un articol în revistă de popularizare. |
|||
Faza III: Stabilirea parametrilor de calitate culinară a tuberculilor de cartof pe criterii de folosință și a metodelor de determinare/apreciere a acestora
Obiectivul fazei: stabilirea parametrilor de calitate culinară a tuberculilor de cartof pe criterii de folosință și a metodelor de determinare/apreciere a acestora Activități: 3.1. Identificarea parametrilor și metodelor de determinare/apreciere a calității culinare a cartofilor; 3.2. Efectuarea analizelor de calitate fizică după perioada de depozitare a liniilor și soiurilor de cartof; 3.3. Stabilirea liniilor de ameliorare și a soiurilor ce vor fi supuse analizelor de calitate; 3.4. Diseminarea rezultatelor.
|
– A fost realizat un studiu privind parametrii de calitate culinară a tuberculilor de cartof și au fost identificați următorii parametri de calitate culinară: descriptori de textură (sfărâmare, consistență, făinozitate, umiditate, structura granulelor de amidon), de aspect, culoarea pulpei, intensitatea gustului, susceptibilitatea la înnegrire după gătire.
– Au fost identificate metodele de determinare /apreciere organoleptică (cu ajutorul unui panel de experți evaluatori) a parametrilor calității culinare a cartofilor prelucrați termic prin fierbere în abur și a indicelui de înnegrire după fierbere a cartofilor fierți la abur. – Au fost efectuate analizele de calitate fizică utilizând metodele de determinare a parametrilor de calitate fizică identificate în faza a doua a proiectului, pe probe de cartofi provenind din materialul genetic al laboratorului de ameliorare genetică și selecție vegetală și soiuri de cartof cultivate în câmpul experimental al laboratorului de tehnologie și bune practici agricole. – A fost realizată o broșură privind parametrii de calitate culinară a tuberculilor de cartof, în vederea diseminării rezultatelor obținute în cadrul fazei. |
|||
Faza IV:
IV. 1. Stabilirea parametrilor de calitate tehnologică a tuberculilor de cartof Obiectivul fazei: stabilirea parametrilor de calitate tehnologică a tuberculilor de cartof . Activități: 4.1. Identificarea parametrilor calității tehnologice a tuberculilor de cartof. 4.2. Efectuarea analizelor de calitate culinară a liniilor și soiurilor de cartof după recoltare. IV.2. Metode de determinare a parametrilor de calitate tehnologică a tuberculilor de cartof Obiectivul fazei: stabilirea metodelor de determinare a parametrilor de calitate tehnologică a tuberculilor de cartof Activități: 4.2.1. Identificarea metodelor de determinare a parametrilor calității tehnologice a cartofilor; 4.2.2. Efectuarea analizelor de calitate tehnologică a liniilor și soiurilor de cartof după recoltare; 4.2.3. Diseminarea rezultatelor. |
– Au fost identificați parametrii calității tehnologice a tuberculilor de cartof.
– Au fost efectuate analize de calitate culinară a probelor provenite din liniile și soiurile de cartof propuse pentru a fi analizate utilizând metodele identificate pentru determinare/apreciere a caracteristicilor de calitate culinară ale tuberculilor de cartof. – Au fost identificate metodele de determinare a parametrilor calității tehnologice a tuberculilor de cartof. – Au fost realizate analize ale parametrilor de calitate tehnologică după recoltarea liniilor de ameliorare (1901/6, 1901/11, 1901/12, 1927/1, 1927/3, 1930/3, 1979/5, 1897/2, 24-1895/4, 22-1941/8) și soiurilor de cartof (Brașov, Castrum, Marvis, Sarmis, Cosiana, Sevastia, Azaria, Darilena, Asinaria, Cezarina, Ervant, Foresta) recoltate în anul 2024 din câmpurile experimentale ale INCDCSZ Brașov, utilizând metodele de determinare a parametrilor calității tehnologice a cartofilor stabilite în cadrul fazei. – A fost realizată diseminarea rezultatelor prin: – publicarea unui articol în revista de popularizare Revista Cartoful în România vol 33, ISSN 1583-1655. – participarea cu prezentare în cadrul mesei rotunde “Evaluarea calității producției unor soiuri de cartof create la INCDCSZ Brașov” din 19.03.2024 – participarea cu un poster la Conferința anuală “Durable agriculture – Agriculture of the future”, 14-15 noiembrie 2024 organizată de Universitatea din Craiova, Facultatea de Agricultură – participare cu prezentare la Conferința Științifică „Contribuția cercetării științifice la dezvoltarea durabilă, în contextul provocărilor actuale din agricultură” Brașov, 29 noiembrie 2024 – publicarea unui articol în revista BDI Analele Universității din Craiova, seria Agricultură – Montanologie – Cadastru, vol. 54/1/2024 – A fost realizată o broșură de diseminare: Calitatea tehnologică a tuberculilor de cartof – Brașov 2024. |
|||
Faza V: Stabilirea parametrilor de calitate nutritivă a tuberculilor de cartof și a metodelor de apreciere/determinare a acestora
Obiectivul fazei: Stabilirea parametrilor de calitate nutritivă a tuberculilor de cartof și a metodelor de apreciere/determinare a acestora Activități: 5.1. Identificarea parametrilor și metodelor de determinare a calității nutritive a cartofilor; 5.2. Efectuarea analizelor de calitate tehnologică a liniilor și soiurilor de cartof după perioada de păstrare; 5.3. Efectuarea analizelor de calitate culinară a liniilor și soiurilor de cartof după perioada de păstrare; 5.4. Stabilirea liniilor de ameliorare ce vor fi supuse analizelor de calitate; 5.5. Stabilirea soiurilor de cartof ce vor fi supuse analizelor de calitate; 5.6. Diseminarea rezultatelor.
|
– Au fost identificați principalii parametri ai calității nutritive a tuberculilor de cartof și metodele de determinare ai acestora.
– Au fost efectuate analize de calitate tehnologică și calitate culinară a probelor provenite din liniile și soiurile de cartof propuse pentru a fi analizate după perioada de păstrare. Au fost utilizate metodele pentru determinare/apreciere a caracteristicilor de calitate tehnologică și culinară ale tuberculilor de cartof identificate în fazele precedente ale proiectului. – Au fost stabilite liniile cuprinse în programul de ameliorare al INCDCSZ Brașov, aflate în diferite etape ale procesului pentru efectuarea analizelor de calitate nutritivă prevăzute a fi realizate în faza a șasea a proiectului. – Au fost stabilite cele 14 soiuri de cartofi create la INCDCSZ Brașov care vor fi cultivate în aceleași condiții pedoclimatice și cu aceeași tehnologie de cultură pentru efectuarea analizelor de calitate nutritivă prevăzute a fi realizate în faza a șasea a proiectului. – Diseminarea rezultatelor s-a realizat prin participarea cu o prezentare poster la Conferința internațională Agriculture For Life, Life For Agriculture, 5-7 iunie, București, publicarea unui articol în revista de popularizare Cartoful în România, vol. XXXIV și elaborarea unei broșuri privind calitatea nutritivă a cartofului: Calitatea nutritivă a tuberculilor de cartof – Brașov 2024 |
|||
4 | PN 23 19 02 02 Abordarea unei tehnologii sustenabile de producere a cartofului având în vedere Bunele practice agricole (BPA), impactul agenților patogeni reemergenți asupra culturii și stabilirea unui plan de reziliență în condiții climatice în schimbare | 2023-2026 | Faza I: Studiu și documentare privind cercetările la nivel național și internațional
Obiectivul fazei: Studiu și documentare privind cercetările la nivel național și internațional. Activități: 1.1. Stabilirea structurii experimentale (fișa de prezentare). 1.2. Înființarea câmpului experimental. |
– Studiu și documentare privind cercetările la nivel național și internațional.
– Au fost evaluate 12 soiuri românești din punct de vedere al răspunsului la tehnologia sustenabilă de producere a cartofului. – A fost realizată monitorizarea principalelor peste din cultura cartofului. – S-au studiat efectele climatului asupra posibilităților de control ale pestelor pentru a fi corelate cu producțiile obținute și s-a stabilit capacitatea de răspuns a celor douăsprezece soiuri la influențele abiotice. |
Faza II: Identificarea soiurilor pretabile la o tehnologie sustenabilă, cu folosirea a cât mai puține produse chimice
Obiectivul fazei: Identificarea soiurilor pretabile la o tehnologie sustenabilă, cu folosirea a cât mai puține produse chimice. Analiza statistică a douăsprezece soiuri românești de cartof în condiții climatice specifice Activități: 2.1. Identificarea soiurilor pretabile la o tehnologie sustenabilă, cu folosirea a cât mai puține produse chimice; 2.2. Recoltarea soiurilor; 2.3. Prelucrarea statistica a datelor; 2.4. Înregistrări și achiziții de date meteorologice. |
– Au fost identificate 12 soiuri românești de cartof pentru a fi supuse analizei privind pretabilitatea la o tehnologie sustenabilă, cu folosirea a cât mai puține produse chimice.
– S-au studiat în dinamică procesele evolutive ale plantelor de cartof și s-au utilizat platforme de fenotipare pentru a înregistra caracterele morfologice ale plantelor. – S-au analizat producțiile obținute la recoltarea finală, producția de tuberculi la hectar pe clase de mărime, influența soiului asupra numărului de tuberculi și asupra numărului total de tuberculi obținuți la hectar.
|
|||
Faza III: Identificarea de noi procese și metode care implică folosirea de produse avansate de protecție a cartofului în conformitate cu standardele de toxicologie și de mediu
Obiectivul fazei: Identificarea de noi procese și metode care implică folosirea de produse avansate de protecție a cartofului în conformitate cu standardele de toxicologie și de mediu Activități: 3.1. Identificarea de noi procese şi metode care implică folosirea de produse avansate de protecţie a cartofului în conformitate cu standardele de toxicologie şi mediu; 3.2. Analiza soiurilor sub aspectul influenței agenților patogeni după perioada de depozitare; 3.3. Înființarea câmpului experimental; 3.4. Înregistrări şi achiziții de date meteorologice;
|
– Au fost efectuate determinări pentru observarea bolilor de depozit.
– Probe a câte 100 de tuberculi, din fiecare soi, cu calibrul 55-65 mm, din fiecare soi, din fiecare variantă și respectiv, repetiție, păstrați peste iarnă în condiții de depozitare controlată au fost analizate în laborator. – Cel mai puternic impact asupra soiurilor l-a avut râia comună. – Nu au fost depistați tuberculi afectați de mană sau alternarioză, tratamentele efectuate în anul 2023, recoltarea și păstrarea materialului în condiții adecvate contribuind la menținerea sănătății tuberculilor. – Au fost monitorizate reziduurile de pesticide în cadrul Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale București, unde au fost trimise spre analiză două probe alese aleatoriu. Acestea au fost din soiurile Brașovia și Sevastia și nu s-au depistat reziduuri de pesticide în tuberculii de cartof. – A fost elaborată fișa experimentală pentru buna desfășurare a activităților din primăvara anului agricol 2024. – S-a efectuat achiziția și înregistrarea datelor meteo pentru faza curentă a proiectului începând cu data de 1 octombrie 2023, luându-se în calcul temperatura medie a aerului, temperatura maximă a aerului, temperatura minimă a aerului, umiditatea relativă a aerului și suma precipitațiilor, înregistrate la cea mai apropiată stație meteo (Ghimbav, Brașov). – Diseminarea rezultatelor obținute s-a realizat prin: – participarea cu o prezentare orală („Managementul integrat al unor agenți patogeni din cultura cartofului”) la Masa rotundă cu tema „Evaluarea producției unor soiuri de cartof create la INCDCSZ Brașov” (19 martie 2024); – participarea cu o prezentare orală („Apariția și distribuția post-recoltare a unor boli ale tuberculului de cartof”) la Sesiunea anuală de referate și comunicări științifice de la SCDA Secuieni Neamț (25 martie 2024); – participarea cu un poster la al 19-lea Workshopul EuroBlight, 13-16 mai 2024 (gazdă Wageningen Research (WR), parte a Wageningen University & Research (WUR), din Regatul Țărilor de Jos) cu lucrarea „The response of some potato varieties to the use of fungicides applied to control late blight in current climatic conditions in the central part of Romania” ce înglobează și rezultatele obținute în cadrul proiectului în anul 2023. – publicarea unui articol în revista de popularizare „Cartoful în România”, volumul 33/2024. |
|||
Faza IV: Efectuarea la nivel de câmp experimental a lucrărilor de tehnologie specifice
Obiectivul fazei: Efectuarea la nivel de câmp experimental a lucrărilor de tehnologie specifice Influența tehnologiilor asupra producției, observații, măsurători, calcule statistice și interpretarea rezultatelor Activități: 4.1. Efectuarea la nivel de câmp experimental a lucrărilor tehnologice specifice, observații, măsurători, calcule statistice și interpretarea rezultatelor; 4.2. Înregistrări şi achiziții de date meteorologice. |
– S-au efectuat măsurători privind starea fiziologică a plantelor, analiza conținutului de clorofilă (Chlorophyll Meter SPAD 502) şi a indicelui de vegetație (Field Scount NDVI).
– Au fost continuate etapele fluxului tehnologic (aplicare erbicide, produse de control boli și dăunători, recoltare și sortare), studierea în dinamică a procesului evolutiv al plantelor de cartof (analiza pe plante sacrificate, în dinamică, a parametrilor constitutive). – La recoltare au fost examinate probe de cartof şi s-a calculat numărul de tuberculi cu atac produs de viermii sârmă. – S-a efectuat achiziția, înregistrarea și prelucrarea datelor meteo. În zona Țării Bârsei seceta apare frecvent în ultimii ani în timpul verii ca o consecință a precipitațiilor insuficiente. În aceste condiții bilanțul necesarului de apă la nivel de plantă devine deficitar. |
|||
Faza V: Cercetări privind biologia și ecologia agenților patogeni reemergenți în culturile de cartof, în condiţiile climatice actuale
Obiectivul fazei: Cercetări privind biologia şi ecologia agenților patogeni reemergenți în culturile de cartof, în condițiile climatice actuale Activități: 5.1. Cercetări privind biologia şi ecologia agenților patogeni reemergenți în culturile de cartof, în condițiile climatice actuale. |
– Au fost studiate biologia și ecologia manei cartofului, alternariozei, rizoctoniozei, râiei argintii, râiei comune și fuzariozei, boli considerate majore și reemergente în contextul schimbărilor climatice actuale.
– Au fost efectuate observații în perioada de repaus/depozitare. – Au fost analizate după perioada de depozitare, cele douăsprezece soiuri pentru a le determina comportamentul sub aspect culinar. – Au fost achiziționate și înregistrate datele meteorologice, – Au fost efectuate lucrările specifice de înființare și îngrijire a câmpului experimental. – Au fost diseminate rezultatele obținute. |
PROGRAM NUCLEU 2019-2022 PN 19 32 Cercetări în scopul obținerii și introducerii în cultură de soiuri de cartof și specii de plante medicinale, dezvoltării de tehnologii, metode și soluții inovatoare în domeniul culturii cartofului, sfeclei de zahăr, plantelor medicinale (CCSZPM) |
||||
Nr.
crt. |
Denumirea proiectului | Perioada de derulare | Finanțator | Rezultate obținute |
Obiectiv 1. Crearea de noi soiuri de cartof cu o înaltă capacitate de producţie, cu o bună rezistenţă sau toleranţe la factori de stres biotici şi abiotici şi dezvoltarea de tehnici de producere şi menţinere a cartofului pentru sămânţă şi a materialului iniţial de ameliorare. | ||||
1 | PN 19-32-01-01 Metoda inovativă de obținere a liniilor de ameliorare la cartof cu rezistență genetică la Phytophthora infestans utilizând cisgeneza |
2019-2022 | MCID | – obținerea a 13 combinații hibride – obținerea a 200-300 semințe botanice/combinație hibridă – obținerea a 4 linii de ameliorare cu rezistență la mană pentru continuarea procesului de hibridare |
2 | PN 19-32-01-02 Optimizarea unor metode de protecție antivirală a cartofului pentru sămânță, prin utilizarea de tratamente cu uleiuri esențiale, în scopul obținerii de material sănătos adaptat noilor condiții climatice din Romania |
2019-2022 | MCID | – metodă de îmbunătățire a imunității plantelor de cartofi împotriva principalelor virusuri ale cartofului, metodă inclusă într-un sistem tehnologic de eficientizare a controlului virotic. – 8 lucrări științifice, 3 comunicări științifice. – un brevet de invenție depus la OSIM |
3 | PN 19 32 01 03 Utilizarea liniilor provenite din sămânță botanică de cartof cu scopul identificării unor genotipuri de perspectivă, în contextul schimbărilor climatice la nivel global |
2019-2022 | MCID | – 2 genotipuri de cartof provenite din sămânță botanică, tolerante la condiții de stres termohidric (ZIL19-02-43 și GIL19-03-07). |
Obiectiv 2. Dezvoltarea de tehnologii agricole sustenabile şi de precizie în cultura cartofului, sfeclei de zahăr şi plantelor medicinale, metode inovative de control al calităţii, cu scopul eficientizării economice şi reducerii impactului patogenilor, în contextul schimbărilor climatice şi a crizei economice mondiale. | ||||
4 | PN 19 32 02 01 Monitorizarea bolilor foliare și de depozit la cartof în contextul schimbărilor climatice și studiul influenței patogenilor asupra parametrilor de producție și de calitate |
2019-2022 | MCID | – observarea/analizarea și controlul agenților patogeni (Rhizoctonia solani, Streptomyces scabies, Silver scurf, Fusarium sp., Phytophthora infestans, Alternaria sp.) – elaborare și publicare Tehnologie specifică – elaborare și publicare Ghid de bune practici |
Programul nucleu 2016-2017:
Cercetări în vederea dezvoltării de tehnologii, metode şi soluţii inovatoare în domeniul culturii cartofului, sfeclei de zahăr, plantelor medicinale şi selecţiei animale prin abordări inter şi pluridisciplinare. (DTMCS)
Nr. crt. | Cod proiect | Denumirea proiectului |
1 | PN16 12 01 02 | Elaborarea unei tehnologii inovative de multiplicare rapidă optimizată a cultivarelor de cartof prin utilizarea metodei hidroponice de cultură; |
2 | PN16 12 02 01 | Perfecţionarea managementului culturii cartofului prin promovarea unor sisteme inteligente şi cognitive, pentru monitorizarea (sisteme de senzori proximali, satelitari şi informaţi ”cloud”), modelarea (sisteme DSS) şi conducerea proceselor (sisteme IT inteligente) din agrcultură. |
3 | PN16 12 02 03 | Monitorizarea populaţiilor de mană (Phytophtora infestans) pentru identificarea patotipurilor, a virulenţei şi determinarea rezistenţei la fungicide în vederea integrării în contextul pan-european al cercetărilor. |
4 | PN16 12 03 01 | Consolidarea şi eficientizarea prototipului mixt de lapte – carne al rasei Bălţată Românească, pentru un nucleu de vaci de lapte format şi exploatat în Ţara Bârsei, prin utilizarea principalelor surse de progres genetic. |
Listă proiecte finalizate şi în derulare
Site-uri de interes:
Oportunitati de parteneriat in Platforma The Enterprise Europe Network (EEN)