Baza Experimentală Vegetală și Selecție Animală

Activitatea în cadrul bazei experimentale vegetale este axată pe:

  • producerea materialului de plantare din categorii biologice superioare din diferite soiuri cartof; pentru atingerea parametrilor de calitate se utilizează culturi de țesuturi, producerea de mini și microtuberculi, selecția clonală în solarii “insect proof” și în câmp;
  • producerea de semințe din categorii biologice superioare din soiuri de grâu, triticale, soia, muștar;
  • producerea de furaje necesare fermei de selecție animală;
  • realizarea unor câmpuri/loturi demonstrative pentru culturile pretabile zonei climatice cu diferite tehnologii de cultură, tratamente fitosanitare.

Persoane de contact:
Ing. Hărțăganu – Chincișan Dorin

Sectorul Curci

 

Sectorul de curci a fost înfiinţat în anul 1972 ca fermă de cercetare, singura unitate de cercetare-selecţie-reproducţie pentru curci din ţară.

Obiective:

– Crearea, menținerea și perfecționarea de populații și linii de curci cu performanțe productive ridicate în vederea producerii de hibrizi de tip mic ouătoare și grele pentru broiler.

– Elaborarea de tehnologii cadru pentru diversele tipuri și hibrizi de curcă create, care să ducă la creșterea performanțelor și rentabilității.

– Constituirea unui rezervor de gene la nivel național (patrimoniu genetic) care să permită obținerea de material biologic performant și rezistent în funcție de cerințele pieței.

– Studiul biologiei și fiziologiei, stabilirea tehnologiilor și tehnicilor pentru reproducere și însămânțare artificială a curcilor.

Liniile de tip greu: Albă mare, Diana, Bronzată reprezintă forma paternă pentru producerea broilerului de curcă

Persoane de contact:

Dr. Ing.zoot. UȚĂ Răzvan

Loading

Sari la conținut