COORDONATOR- Institutul Na?ional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar (INCDCSZ )Brasov

  • Promoveaza cercetarea strategica fundamentala si aplicativa in domeniul culturii cartofului si sfeclei de zahar.
  • Printre direcsiile principale de cercetare se numara: mensinerea si imbunatasirea patrimoniului genetic la cartof, sfecla de zahar, plante medicinale; crearea soiurilor noi de cartof; imbunatasirea calitasii cartofului pentru samansa si promovarea biotehnologiilor (culturi 'in vitro', micro si minituberculi); elaborarea tehnologiilor integrate si diferentiate de cultivare a cartofului si sfeclei de zahar cu consumuri energetice reduse, nepoluante si economice; elaborarea de metode privind prognoza si avertizarea controlului pentru principalele boli si daunatori; testarea fizico-chimica si biochimica a materialului vegetal; analiza si combaterea principalelor boli care afecteaza culturile de cartof; elaborarea de studii privind zonarea si microzonarea, managementul de precizie si marketingul productiei de cartof, sfecla de zahar etc.
  • INCDCSZ Brasov este singurul Institut Nasional din sara care se ocupa cu cercetarea cartofului. in cei 45 de ani de activitate, a avut o remarcabila contribusie la dezvoltarea tehnologiilor moderne de producere a cartofului, in lucrarile de ameliorare, in mensinerea unor soiuri valoroase de cartof. in aceasta perioada s-au obsinut, omologat si brevetat in cadrul institutului un numar de 23 soiuri noi de cartof si s-au mai depus documentasiile pentru inca 10 brevete reprezentand tehnologii, rase noi de curci si aparatura de cercetare.
  • INCDCSZ Brasov dispune de logistica si personal calificat in domeniu pentru: realizarea de campuri experimentale si elaborarea de tehnologii de cultivare si pastrare a produselor, testarea de prototipuri, implementarea, diseminarea, organizarea de simpozioane interne si internationale, publicarea de articole si lucrari stiintifice.
  • INCDCSZ coordoneaza TOATE pachetele de lucru in cadrul proiectului.

Partener 1 - Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca

  • Universitatea Babes Bolyai Cluj Napoca este o institutie specializata in invatamantul superior cu anvergura la nivel national si european.
  • Facultatea de biologie din cadrul acestei universitati are ca misiune fundamentala formarea de specialisti in biologie, licentiati in diferite ramuri ale biologiei aplicate inclusiv biologie agricola. Facultatea urmareste generarea de cunoastere prin cercetare, dezvoltare, inovare, formarea profesionala de nivel superior.
  • Colective de cadre didactice din cadrul Facultatii au derulat numeroase proiecte de cercetare finantate de catre CEEX, CNCSIS, CNMP, ANCS, POSCCE si alte institutii.
  • Colectivul de cercetare de Inginerie genetica vegetala a Facultatii se remarca prin rezultatele obtinute pana in prezent privind solutionarea unor probleme legate de virusul Y al cartofului, gasirea unor surse de germoplasma foarte rezistente la virusul Y al cartofului, genotipuri destinate pentru industrializare (fiind foarte bogate in amidon).
  • INCDCSZ coordoneaza TOATE pachetele de lucru in cadrul proiectului.

Partener 2 - Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof Targu-Secuiesc

  • Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof Targu-Secuiesc are experienta in crearea de noi soiuri de cartof si producerea de samanta de cartof din categorii biologice superioare.
  • Activitatea de ameliorare a inceput in anul 1987, unitatea a omologat 11 soiuri de cartof din care 8 soiuri au fost brevetate in Romania.
  • in prezent unitatea dispune de material de ameliorare in diferite stadii de multiplicare, obtinut prin hibridare sexuata, care va fi pus la dispozitia membrilor consortiului pentru selectie. Campul de clone de la munte, la o altitudine de peste 1200 m, unde se intrunesc conditii de izolare naturale privind infectia cu viroze va fi utilizat pentru inmultirea materialului din categorii biologice superioare.
  • Statiunea are experienta in promovarea si realizarea proiectelor stiintifice.
  • Directii de cercetare: mentinerea si imbunatatirea fondului/patrimoniului genetic la cartof, crearea de noi soiuri de cartof, imbunatatirea calitatii cartofului pentru samanta, elaborarea tehnologiilor integrate si diferentiate de cultivare a cartofului cu consumuri energetic reduse, nepoluante si economice, elaborarea de metode privind prognoza si avertizarea controlului pentru principalele boli si daunatori, analiza si combaterea principalelor boli care afecteaza culturile de cartof.

Partener 3 - S.C. SOLFARM S.R.L

  • S.C. SOLFARM S.R.L. este intreprindere mica, in cursul anului 2007 a realizat un program SAPARD, in valoare de 130.000 EU, iar in 2009 a modernizat depozitul de 1500 tone prin sistemul german de depozitare a cartofului GAUGELE.
  • Are experienta in organizarea campurilor experimentale si demonstrative, in modernizarea spatilor de depozitare, aplicarea unor tehnologii inovative in cultivarea cartofului. Cultiva anual 200 ha cartof pentru samanta si consum
  • Societatea are contracte de valorificare a cartofului cu lanturile REAL, METRO si AUCHAN pe tot parcursul anului.
  • Unitatea economica, in acest an sarbatoreste 14 ani de activitate, si reuseste sa incheie activitatea asa cum a facut an de an, cu profit.

Ultima actualizare, 26.11.2014 13:03:08