Activităţi proiect

A 1. Activităţi pregătitoare pentru implementarea proiectului

A 1.1. Delimitarea suprafeţelor modulului ecologic de 24 ha pe parcela A 289 aflată în conversie (vezi Fişe de înregistrare 2007, 2008). La această activitate INCDCSZ Brasov este coordonatorul de proiect şi executant. Metodologii utilizate: metode de ridicare, delimitare şi proiectare topo, utilizând staţie totală şi dispozitiv GPS. Pentru delimitarea suprafeţelor afişate în conversie ecologică ne bazăm pe metodologia prevăzută de legislaţia în vigoare (OUG 34/2000 şi Legea 38/2001). Ca ţinte cuantificabile (indicatori tehnici de performanţă se urmăreşte realizarea modulului ecologic de 24 ha aflat în conversie. în final întreaga suprafaţă va fi certificată Eco şi va avea ca impact înfiinţare modul ecologic experimental de 24 ha la INCDCSZ Bv, modul de experimentare a 4 variante tehnologice/4 culturi eco, de formatare a fermierilor (100/an) din România si de diseminare (2 simpozioane x 300 participanti; 3zile deschise/an. x 20-30 fermieri.

A1.2. Proiectarea şi realizarea modulului ecologic experimental. La această activitate INCDCSZ Brasov este coordonatorul de proiect şi executant. Proiectarea are la bază planul de cultură anual şi schiţa de amplasare anexate. Se respectă prevederile Legii 266/2002 privind producerea, procesarea şi comercializarea seminţelor în Romania. Impactul preconizat este de înfiinţare a unui modul ecologic experimental, delimitarea suprafetelor pe culturi 4 /3ani (total 24 ha).

A1.3. Execuţia lucrărilor de primăvară specifice culturilor ecologice în cadrul modulului experimental. La această activitate INCDCSZ Brasov este coordonatorul de proiect şi executant. Ca metodologie de lucru, în fişa tehnologică se ţine cont de cerinţele agriculturii ecologice (arături 20 cm, compostare la suprafaţă, fertilizare organică şi minerală cu compuşi agreaţi în agricultura eco). Ca ţintă cuantificabilă se prevede realizarea arăturii puţin energice pe o suprafaţă de 6 ha. Se vor înfiinţa 3 - 4 culturi x 4 variante tehnologice prin amplasarea pe 24 ha.

A1.4. Achiziţionarea materialului biologic, echipamentelor şi materialelor consumabile specifice agriculturii ecologice. La această activitate INCDCSZ Brasov este coordonatorul de proiect şi executant. Activitatea se realizează conform legislaţiei prin selecţie de oferte pentru achiziţii în valoare de până la 10,000 euro şi conform SEAP pentru achiziţii peste 10,000 euro. Ca element de monitorizare se va prezenta 1 plan de achiziţie şi 4 procese verbale de recepţie. Se va realiza suportul tehnic constând din 1 tractor cu sistema de masini, 1 auto, consumabile şi biologic- seminţe (4 t cartof, 8 kg facelia, 0.5-1 t triticale, 80 kg. porumb), pentru derularea cercetărilor aplicative şi pentru acţiunile de diseminare.

A 2. Activităţi de cercetare aplicativă

A 2.1. Studierea şi experimentarea unor variante tehnologice (rotaţii, soiuri, input-uri) ecologice specifice culturilor din rotaţie (vezi Structura şi rotaţia culturilor). La această activitate INCDCSZ Brasov este coordonatorul de proiect şi executant INCDCSZ Brasov şi partenerii P 2 (USAMV Cluj-Napoca), P3 (SC AUGER PETRUS SRL) şi P4 (FNC-R). Metodologia experimentală în concordanţă cu principiile producerii de sămânţă şi a culturilor biologice care prevede:
  • distanţe de izolare
  • rotaţie obligatorie de 3-4 ani
  • respectarea metodologiei de tehnică experimentală (repetiţii, variante, observaţii, măsurători şi tehnică de calcul, analiza varianţei, corelaţii, interacţiuni).
Indicatorii de performanţă prevăd realizarea a 4 culturi şi a 4 variante tehnologice.

A 2.2. Elaborarea unor pachete tehnologice complete (soi, sămânţă, tehnologie) specifice culturilor ecologice la nivel de fermă. La această activitate INCDCSZ Brasov este coordonatorul de proiect şi executant INCDCSZ Brasov şi partenerii P 2 (USAMV Cluj-Napoca), P3 (SC AUGER PETRUS SRL) şi P4 (FNC-R). Ca metodologie de lucru se utilizează selecţia de soiuri cu toleranţă/rezistenţă genetică la boli şi dăunători şi selecţia de variante tehnologice corelată cu structura soiurilor promovate. Se prevede realizarea a 4 pachete tehnologice specifice culturilor din rotaţie (cartof, porumb, triticale şi facelia). Activitatea va avea un impact de creştere a performanţelor de producţie în sistemul agriculturii ecologice prin utilizarea de samanta bio de categorii superioare beneficiarii vor obtine creşteri de 10-15% a productiilor la carof, facelia, triticale si porumb.

A 2.3. Determinarea parametrilor de cultură la sămânţa ecologică obţinută din categorii biologice superioare la cartof, plante medicinale (facelia), cereale (triticale) şi porumb. La această activitate INCDCSZ Brasov este coordonatorul de proiect şi executant. Se aplică metodologia specifică producerii de sămânţă la speciile respective şi a parametrilor de calitate (MMB, facultatea şi puterea germinativă). Testări prin ELISA la cartoful pentru sămânţă. Realizarea a 1-2 certificate/an/cultură. Impactul este de creşterea calităţii seminţelor ecologice prin reducerea infectiei virotice cu 25% la cartof şi prin creşterea calităţii germinative cu 10% la facelia, triticale. Cantitativ se obţine în anul 2008 12 tone catof BSE, 280 kg facelia Clasa B şi 18,8 tone porumb. în anul 2009 se vor obţine 36 tone cartof Elită, 280 kg facelia Clasa C şi 19 tone porumb.

A 2.4. îmbunătăţirea capacităţii ştiinţifice şi tehnice a echipei de implementare. La această activitate INCDCSZ Brasov este coordonatorul de proiect şi executant INCDCSZ Brasov şi partenerii P 2 (USAMV Cluj-Napoca), P3 (SC AUGER PETRUS SRL) şi P4 (FNC-R). Se utlizează instruiri individuale organizate în ţară şi străinătate pe tematica agriculturii ecologice, participare la manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale. Ca indicatori de performanţă se prevede: 2 pregătiri tematice pentru 6 participanţi (5 zile), 1 vizită de documentare externă pentru 2 membri (5 zile). Se prevede creşterea gradului de competitivitate în accesarea de noi fonduri si preluarea de cunostinţe de la fermieri si specialisti straini (participarea la 1-2 proiecte internationale).

A3. Activităţi de implementare

A3.1. Implementarea pachetelor tehnologice la nivelul modulului la INCDCSZ Braşov, la parteneri şi fermierii parteneri potenţiali. La această activitate INCDCSZ Brasov este coordonatorul de proiect şi executant INCDCSZ Brasov şi partenerii P 2 (USAMV Cluj-Napoca), P3 (SC AUGER PETRUS SRL) şi P4 (FNC-R). Rezultatele obţinute prin cercetările experimentale în cadrul proiectului se vor concretiza prin elaborarea unor pachete tehnologice diferenţiate pe cele 4 specii luate în studiu şi vor consta din:
  • sămânţă biologică de valoare ridicată produsă eco;
  • tehnologie specifică.
în prima fază acestea vor fi implementate la ferma vegetală a INCDCSZ Braşov, SC AUGER PETRU� SRL Călăraşi şi la FNC-R, ulterior implementarea fiind realizată şi la ceilalţi potenţiali beneficiari. Pentru realizarea acestora se utilizează metodologia specifică culturilor comparative (blocuri randomizate în 4 repetiţii) în 4 locaţii cu scopul implementării pachetului tehnologic. Realizarea acestei activităţi va duce la creşterea performanţelor de producţie în sistemul agriculturii ecologice prin nivelul mai ridicat de producţie/ha cu 10-15% la cele 4 specii, ridicarea nivelului de calitate a produselor (5%), în prima fază la 20-30 beneficiari, iar dupa finalizarea proiectului la 300 beneficiari.

A 4. Activităţi de diseminare a informaţiilor ştiinţifice şi tehnice

A 4.1. Organizarea anuală a Simpozionul Naţional "Ziua verde a cartofului" (promovarea culturilor eco). La această activitate INCDCSZ Brasov este coordonatorul de proiect şi executant. Se înfiinţează câmpuri demonstrative cu soiuri tolerante la stres bio şi ecologic, variante tehnologice specifice agriculturii ecologice şi zonei de cultivare. Se concretizează prin 2 Simpozioane naţionale cu 300 participanţi 2 zile/simpozion.

A 4.2. Proiectarea şi realizarea unui domeniu în cadrul paginii de internet a INCDCSZ Braşov, http://www.potato.ro, pentru promovarea principiilor şi rezultatelor de agricultură ecologică. La această activitate INCDCSZ Brasov este coordonatorul de proiect şi executant. Se realizează proiectarea domeniului, realizarea de link-uri cu site-uri similare, programare html, finalizat prin materializarea unui domeniu distinct de agricultură ecologică în cadrul site-ului INCDCSZ Brasov: http://www.potato.ro. Impactul scontat este de creştere a gradului de informare a fermierilor si asociatiilor profesionale (300 de fermieri, 10 asociatii profesionale, 200 de elevi si studenti).

A 4.3. Organizarea de zile deschise în câmp (2/an=4). La această activitate INCDCSZ Brasov este coordonatorul de proiect şi executant INCDCSZ Brasov şi partenerii P2 (USAMV Cluj-Napoca), P3 (SC AUGER PETRUS SRL) şi P4 (FNC-R). Ca metodologie se utilizează înfiinţarea de culturi comparative şi câmpuri demonstrative în judeţele Braşov, Călăraşi, Cluj şi Neamţ realizându-se 2 zile deschise/an/locaţaie (4 zile în total) şi 4 întâlniri/ an.

A 4.4. Editarea şi publicarea unor materiale de promovare a agriculturii ecologice în reviste de specialitate. La această activitate INCDCSZ Brasov este coordonatorul de proiect şi executant. Această activitate implică editarea electronică folosind editoare de texte adecvate, selectarea editorului (tipografia) în conformitate cu legislaţia privind achiziţiile publice (vezi A1.4), în final obţinându-se următoarele materiale de promovare: 1 broşură x 100 exemplare, 5 pliante x 400 exemplare, 5 postere. Impact: creşterea gradului de informare a fermierilor (400 fermieri). Materialele se transferă la 12 OJCA, 10 DADR, FNC-R, 10 Asociaţii bio.